call 0 (212) 909 93 34 location_on Kayabaşı Mah. Adnan Menderes Bulvarı Park Mavera 1 A1 Blok No:10 GF Başakşehir / İSTANBUL mail info@remax-experts-ist.com

Emlak Sektörü Hakkında Sık Sorulan Sorular

Emlak vergisi mükellefleri kimlerdir?

Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahipleri emlak mükellefleridir. Her ikisi de yoksa, bina veya arazide malik gibi tasarruf eden kişiler emlak vergisi mükellefidir. İntifa hakkı, bir kişiye eşya üzerinde, eşyanın amacı doğrultusunda, sınırsız faydalanma imkanı sağlayan bir haktır.

Mükelleflerin emlak vergisi bildirimini ne zaman yapması gerekir?

Bildirimler; yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği dönemin bütçe yılı içerisinde yapılabilmektedir. Yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bildirim, değişikliğin gerçekleştiği bütçe yılı içerisinde bulunulan yerdeki ilgili belediyeye verilmektedir.

Emlak vergisi bildirimi yapılmadığında yaptırım söz konusu mudur?

Emlak vergisi bildiriminin süresinde verilmemesi halinde, vergi mükellefi Emlak Vergisi Kanunu'nun 32'nci maddesine göre, vergi aynı kanun hükümleri kapsamında idarece tarh edilmektedir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında idarece yapılan tarhiyata, vergi ziyai cezası kesilir. Kesilecek vergi ziyai ceza tutarı ise, ziyai uğratılan emlak vergisinin bir katı olarak hesaplanmaktadır.

Emlak vergisi bildirimi için belediyeye hangi evraklar verilmektedir?

Emlak vergisi bildiriminde belediyeye başvuruda  bulunacak mükellefler; tapu ve nüfus cüzdanı fotokopisi, binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, binanın bulunduğu adres, beyan sahibinin ikamet adresi, işyeri adresi ve vergi numarasıyla birlikte "Mali Hizmetler Müdürlüğü" emlak servisine başvurması gerekmektedir.

Emlak vergisi oranları konut, işyeri, arsa ve arazi için nasıl hesaplanmaktadır?

Emlak vergisi için her mükellef farklı oran ve bedellerde vergi ödemektedir. Büyükşehirde yüzde 100 artırımlı bir vergi söz  konusudur. Kanunen evlerin emlak vergisi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan belediyelerde ise binde 1 olarak hesaplanmaktadır.

İşyeri ve dükkân emlak vergisi oranı Büyükşehir'de binde 4; diğer belediyelerde ise binde 2 olarak uygulanmaktadır.

Büyükşehir'deki bir arazinin vergi oranı binde 2, diğer belediyelerde bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehir'deki bir arsanın vergi oranı binde 6, diğer belediyelerde bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile hesaplanmaktadır.

Emlak vergisi değeri (matrahı) miktarı nedir?

Emlak Vergisi Kanunu'nun 70 Seri No'lu Genel Tebliğine göre; mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2017 yılı emlak vergi değerleri, 2016 yılı vergi değerlerinin, 2017 yılına ait yeniden değerleme oranı olan yüzde 3,83 (üç virgül seksen üç) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlarla hesaplanacaktır.

Emlak vergisi ödemeleri ne zaman yapılmaktadır?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nun 30. maddesine göre; emlak vergisi, yılda iki eşit taksit halinde ödenmektedir. İlk taksiti, Mart, Nisan ve Mayıs ayları, ikinci taksiti ise Kasım ayı olarak belirlenmiştir.  2017 Mart ayı vergi takvimine göre, emlak vergisi ödemeleri 1 Mart 2017'de başlamıştır. Emlak vergisi için ilk taksit ödeme zamanı 31 Mayıs'ta sona erecektir.

Emlak vergisinin ödeme tarihinin geçirilmesi durumunda, gecikme zammı işlemeye başlamaktadır.

Emlak vergisi ödemeleri nerelere yapılmaktadır?

Emlak vergisi ödemeleri, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye yapılmaktadır. Gayrimenkulün bir başka şehirde bulunması halinde ise, ödemeler tüm belediyelerden yapılabilir. Ödemeler direkt olarak belediyeye yapılacaksa; mükellef, kimlik belgesiyle birlikte tahsilat veznelerine başvurup  ödemesini yapabilmektedir. Emlak vergisi ödemeleri PTT ve banka kanalıyla da yapılabilmektedir.

Emlak vergisi internetten ödenebilir mi?

Emlak vergisi internetten ödenebilmektedir. İnternetten ödeme yapmak için vatandaşların, ikamet ettikleri belediyelerin sitelerinden e-belediye sistemine giriş yapmaları gerekmektedir. Ayrıca ödemeler kredi kartıyla internet şubesinden de yapılabilmektedir.

Online vergi ödeme işlemleri Bireysel ya da Kurumsal İnternet Şubesi'nden Devlet/Vergi adımından yapılabilmektedir.

Gayrimenkul PR’ı nedir?

İnşaat projelerinin ve yüksek bütçeli gayrimenkullerin itibarını ve kamuoyundaki bilinirliğini arttırmak, tüketicilerin satın alma motivasyonunu etkileyerek pazarlama kabiliyetlerini güçlendirmek için oluşturulan kamuoyunu nitelikli bilgilendirme biçimine denir. Bu yöntem ile inşaat firmalarının ve emlak ofislerinin tüketiciler nezdinden güven algısı artar, satış-pazarlama kabiliyetleri rakiplerine göre daha yüksek olur

Gayrimenkul PR’ı Nasıl Uygulanır?

Konut, arsa, turizm, ticari gayrimenkul ve projeler için stratejik içerikler üretilir. Her projenin ve her gayrimenkulün ayrı bir hedef kitlesi ve hikayesi vardır. Bu, sistematik ve aşamalı olarak kamuoyuna viral habercilik yöntemi ile sunulur. Sektörel ve ekonomi haberlerinde yer alarak gayrimenkulün önce tüketicilerde farkındalığı artırılır, ardından yatırımcıların ilgisi çekilir
  
Tüketiciler ve yatırımcılar minimum maliyet ile maksimum fayda sağlayabilecek gayrimenkulleri internetten araştırırlar. Araştırmalarda karşılarına ilk olarak sektörel haber sitelerinde yayınlanmış içerikler çıkar

Değerli Konut Vergisi Ertelendi mi?

Lüks konut sahipleri için sürecin nasıl işleyeceği pek çok kişi için merak konusu.

Çok sayıda insanı ilgilendiren düzenleme ile değeri 5 milyon lirayı aşan konutlar için binde 3 ile binde 10 arasında vergi alınması öngörülmekteydi. Önce ertelenen verginin oranı önemli bir ölçüde düşürülmüştür.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen değerlendirmeye göre değeri 5 milyon liraya kadar olan mesken nitelikli taşınmazlar değerli konut vergisine tabi olmayacak ve Değerli Konut Vergisi beyanname verme tarihi ile son ödeme tarihi 1 yıl ertelenecektir.

Değerli Konut Vergisi’ne ilişkin mükellefiyet 2021 yılının başından itibaren başlayacaktır.

Değeri 5 milyon lira ile 7,5 milyon lira arasında olan konutlarda; 5 milyon lirayı aşan kısım için binde 3
Değeri 7,5 milyon lira ile 10 milyon lira arasında olan konutlarda; 7 milyon lirayı aşan kısım için binde 6
Değeri 10 milyon liradan daha fazla olan konutlarda; 10 milyon lirası için 22 bin 500 lira, fazlası için ise binde 10 oranında Değerli Konut Vergisi tahsil edilecektir.




Murat Akın

BİZİMLE ÇALIŞMAK İSTERMİSİNİZ?

Konut, İşyeri, Satılık ve Kiralık arıyor veya satıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz..

arrow_upward